Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /data/0/6/0607eee3-ee79-403c-8602-2e5bf75bff8b/picanha.se/public_html/inc/dbms.connection.inc.php on line 7
Picanha - Brasilianarnas eget favoritkött


box

Fettkappan bör behållas på vid tillagning av Picanha. Det gör att du får en mycket smakrik och saftig bit kött.

Om picanha

Picanha är en brasiliansk styckningsdetalj på kött. Styckningen ger oss en mör och fantastiskt smakrik bit kött. För att få en picanha görs ett urval bland köttrasdjur, endast djuren med den högsta kvaliteten duger.

Picanhan är relativt okänd i Sverige men på den brasilianska grillfesten, en så kallad churrasco, är den en självklarhet och en storfavorit.

Picanha (uttalas: pick-ahn-ja) är ett portugisiskt ord. Ett försök till översättning till svenska är rostbifflock med kappa. Med kappa avses den fettrand som lämnas kvar, i syfte att få en bättre produkt vid tillagningen. Köttbiten blir saftigare och smakar bättre.

Picanha har något kraftigare fibrer än till exempel entrecote eller ryggbiff, vilket ger den mer smak.

Picanhan är lätt att hantera, smakar utmärk med bara lite salt, direkt från grillen.

box

Köttbiten som utgör Picanha tas från ryggslutet av djuret.

Historia

Ursprunget till Picanha styckningen sägs komma från Rio Grande do Sul, den sydligaste delen av Brasilien. Där Sydamerikanska cowboys, gauchos, föder upp boskap på vidderna gärna tillagar köttet med endast grovsalt och vitlök.

Fråga i butiken eller på restaurangen om Picanha, det nya favoritköttet!


Frågor och svar

  • Vad är Picanha?
  • Picanha är en styckningsdetalj, precis som oxfilé eller ryggbiff. Styckningsmetoden härstammar från Brasilien. Vi ställer höga krav på råvaran bakom picanha, vilket gör att denna köttbit alltid håller högsta kvalitet.
  • Vad gör picanhan så smakrik?
  • Picanhan är en mör köttbit, med grövre fibrer, vilket ger den goda köttsmaken. Om du dessutom behåller fettkappan på vid tillagning får du ännu större smakupplevelse.
  • Varför behålls fettkappan?
  • Fettkappan behålls för att förhöja den goda smaken på köttet. Med hjälp av fettkappan blir köttet också extra saftigt.
  • Är picanha populär i Sydamerika?
  • Ja! Men främst i Brasilien, där den är en självklarhet på den brasilianska grillmiddagen.
  • Är picanha endast för grillen?
  • Nej, picanha passar utmärkt att steka, ungssteka eller sautera. Det går lika bra på spett som i en wok.
  • Var kan jag köpa picanha?
  • Nötpicanhan kommer att finnas i Willys grillsortiment från vecka 15. Picanha kommer att lanseras i fler butiker under våren. Fråga i din lokala butik. Du kan även beställa picanha på ett urval av restauranger.
  • Varför har inte Sverige haft picanha tidigare?
  • Styckningen liknar den för rostbifflock med kappa, men picanhan kräver ett hårdare urval på råvaran. Detta har inte gjorts i Sverige i någon större utsträckning tidigare.
  • Vem kom på picanhastyckningen?
  • Ursprunget till Picanhastyckningen sägs komma från Rio Grande do Sul, den sydligaste delen av Brasilien. Där föder Sydamerikanska cowboys, gauchos, upp boskap. Picanhan är en del av ryggen på djuret.

image: flask