Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /data/0/6/0607eee3-ee79-403c-8602-2e5bf75bff8b/picanha.se/public_html/inc/dbms.connection.inc.php on line 7
Picanha - Brasilianarnas eget favoritkött


box

Använd rub och glaze. Prova att marinera köttet. Marinera i minst två timmar och i högst ett dygn. Servera med en god sås.

Om picanha

Picanha är en ny styckningsdetalj på fläskkött. Styckningen har sitt ursprung i Brasilien och ger oss en mör och fantastiskt smakrik bit kött. För att få en picanha görs ett urval där endast djuren med den högsta kvaliteten duger.

Picanha (uttalas: pick-ahn-ja) är ett portugisiskt ord. Picanhan är relativt okänd i Sverige men på den brasilianska grillfesten, en så kallad churrasco, är den en självklarhet och en storfavorit.

Fläskpicanhan är lätt att tillaga, bara att lägga på grillen, steka eller ugnssteka. Marinerad i favoritkryddningen eller bara med salt och peppar. Tillaga gärna hela biten. Även gott att skiva eller strimla.

box

Köttbiten som utgör Picanha tas från övre delen av skinkan.

Historia

Ursprunget till Picanha styckningen sägs komma från Rio Grande do Sul, den sydligaste delen av Brasilien. Där Sydamerikanska cowboys, gauchos, föder upp boskap på vidderna gärna tillagar köttet med endast grovsalt och vitlök.

Fråga i butiken eller på restaurangen om Picanha, det nya favoritköttet!


Frågor och svar

  • Varför ska köttet vila innan tranchering?
  • Kött består till stor del av vatten, som när det värms upp skapar ett tryck mot köttcellerna. För att inte all vätska ska rinna ut och göra köttet torrt bör köttbiten vila i cirka 10 minuter innan det skärs upp. Då hinner vätskan återabsorberas och du får en saftigare köttbit.
  • Vad är fläskpicanha?
  • Picanha är en ny styckningsdetalj på fläskkött och även den minsta anatomiska detaljen på fläskkött. Den kommer från skinkan av djuret. För att få fram en picanha måste djuret hålla högsta kvalitet.
  • Varför behålls fettkappan?
  • Fettkappan behålls för att förhöja den goda smaken på köttet. Med hjälp av fettkappan blir köttet också extra saftigt.
  • Är picanha populär i Sydamerika?
  • Ja! Men främst i Brasilien, där den är en självklarhet på den brasilianska grillmiddagen.
  • Är picanha endast för grillen?
  • Nej, picanha passar utmärkt att steka, ungssteka eller sautera. Det går lika bra på spett som i en wok.
  • Var kan jag köpa picanha?
  • Nötpicanhan kommer att finnas i Willys grillsortiment från vecka 15. Picanha kommer att lanseras i fler butiker under våren. Fråga i din lokala butik. Du kan även beställa picanha på ett urval av restauranger.
  • Varför har inte Sverige haft picanha tidigare?
  • Styckningen liknar den för rostbifflock med kappa, men picanhan kräver ett hårdare urval på råvaran. Detta har inte gjorts i Sverige i någon större utsträckning tidigare.
  • Vem kom på picanhastyckningen?
  • Ursprunget till Picanhastyckningen sägs komma från Rio Grande do Sul, den sydligaste delen av Brasilien. Där föder Sydamerikanska cowboys, gauchos, upp boskap. Picanhan är en del av ryggen på djuret.

image: not