Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /data/0/6/0607eee3-ee79-403c-8602-2e5bf75bff8b/picanha.se/public_html/inc/dbms.connection.inc.php on line 7
Picanha - Brasilianarnas eget favoritkött


bild: t-benstek

Hantering

Vi har valt ut nötkött av högsta kvalitet till vår T-benstek. Det är mörat och kan användas omedelbart.

  • Transportera köttet snabbast möjligt från butiken till kylskåpet.
  • Låt köttet vara i originalförpackning tills det är dags att använda det.
  • Ta ut köttet från kylen i god tid innan tillagning.
  • Se till att grillgallret är ordentligt varmt och rent innan du lägger på köttet.
  • Ha ett avstånd på ca 10 cm från glöden. Lockas inte att ha köttet för nära glöden, då köttet snabbt torkar ut och blir hårt.
  • Använd grilltång när du vänder köttet. Med en gaffel sticker man hål på stekytan och då rinner saften ur köttet och man får torrt kött.
  • Om det är möjligt, låt köttet vila innan det serveras. Då fördelas saften i köttet genom eftervärmen.

Tillagning

Köttet skall få en vacker gyllenbrun yta.


Temperaturtabell

Vi rekommenderar att servera högkvalitativt nötkött medium/medium-rare, använd gärna stektermometer.

Tillagad Temperatur Beskrivning
Blue 46 – 52°C Blodrött kött, mjukt, mycket saftigt.
Rare 52 – 54°C Röd i mitten, grå yta, mjuk, saftigt.
Medium-rare 54 – 60°C Rosa i mitten, grå-brun yta.
Medium 60 – 66°C Lätt rosa i mitten, grå-brun mot ytan.
Medium well 66 – 71°C Mest grå i mitten, fast yta.
Well done >71°C Grå-brun rakt igenom, grov yta.

  • Asado
  • Asado är det sydamerikanska sättet att grilla. Man har olika typer av kött, i första hand nötkött som man grillar på en öppen grill. Köttet till en asado marineras sällan utan man använder endast salt. Att grilla tar tid och man vill ha en långsam tillagning för att få fram smakerna. Asado grillmix är en blandning av entrecote, picanha, flankstek och chorizo korv.
  • Chorizo
  • Chorizo betyder korv på spanska. Vår chorizo pampas består av nötkött. Chorizon kan stekas, grillas eller kokas. Paprika och chilipeppar ger den röda färgen. Ett tips är att grilla på låg värme, det tar lite längre tid men blir mycket godare.
  • Entrecote
  • Entrecote eller entrecôte är en ryggmuskel, den sitter mellan högreven och ryggbiffen. En naturligt mör och smakrik detalj. Det intermuskulära fettet eller marmoreringen är betydelsefullt för smaken. Suverän att grilla och mycket god att steka.
  • Flankstek
  • Flankstek är ett magert, grovfibrigt kött från oxens buk. Tillaga den som i Sydamerika med endast grovsalt eller marinera. Mycket god. Strukturen och formen gör köttet lätt att hantera.
  • Gaucho
  • Gaucho är namnet på folket från Rio Grande do Sul, Sydamerikas Pampas och Patagonien. Det är även namnet på vår grillmix Gaucho. Den innehåller den klassiska entrecoten, den i Brasilien populära picanhan samt en sirloin, en utvald ryggbiff.
  • Grillstek
  • Grillstek kommer från en styckning av högreven. På utvalt kött tar man kärnan av högrev närmast entrecoten för att få fram grillstek. Det är ett smakrikt och grovfibrigt kött som kan stekas och grillas. Även perfekt, tunt skivad för japansk yakiniku.
  • Picanha
  • Picanha är en namnet på en muskel längst bak på ryggen. Man behåller fettkappan för att ytterligare förstärka smaken. Picanhan är mycket populär och används på samma sätt som entrecote eller ryggbiff. Picanha är saftigt och smakrikt och man behöver endast lite salt i tillagningen.
  • Sirloin
  • Sirloin kallas också ryggbiff, biff eller ytterfilé. Det är en den långa ryggmuskeln som finns mellan entrecoten och rostbiffen. Mycket lämpligt kött att grilla, steka i ugn eller panna, strimla eller skiva. Man behåller fettranden för att behålla smaken. Det är smakrikt och magert kött.
  • T-benstek
  • T-benstek är en klassisk styckning. Med denna får man på ett t-format ben med både ryggbiff och oxfilé. Suverän att grilla och steka!

image: picanha
bild: asado bild: flankstek bild: gaucho bild: grillstek bild: t-benstek